top of page

Hogy alakíts át egy tetőteret 5 új helyiséget nyerve? - Ez volt a korona miatt az utolsó airbnb-nk?

Frissítve: 2020. márc. 24.

Először is el kell mondanom, hogy a cím igaz, nyertünk 2 új WC-t, 1 fürdőt, egy nappalit és egy hálót, azaz nem lehetetlen küldetés a jó térkihasználás egy tetőtér beépítése esetén.


Illetve úgy gondolom, hogy a tágasság érzete is megmaradt, mivel a hálószobát üvegfallal választottuk le, továbbá a tusolónak is üvegajtajót, üvegfalat terveztünk. Te hogy látod?

Na de legyen elég ennyi bizonyítás, most mesélek a projekt részleteiről.


Először is nagyon sajnálom, hogy a Covid - 19 korona vírus miatti helyzetben valószínűleg ez lesz az utolsó airbnb, egy darabig, amit terveztünk. Nagyon szerettem airbnb-t tervezni, mert valamelyest különleges, eltérő, szokatlan design értékkel bíró befektetési ingatlant kellett kialakítani. Fontos volt a praktikum, a precíz tervezés, a megtervezett helyiségkihasználás, amellett, hogy ha az ember a Booking.com -on vagy az Airbnb alkalmazásban meglátta a lakás kezdőfotóját, azt érezte, itt kell helyet foglalnia, itt szeretne feltöltődni, örömben, boldogságban, kényelemben eltölteni pár napot a jól megérdemelt nyaralása alatt. Álmokat terveztünk ismét, ahogy lakások, családi házak esetén is.Sajnos a vírus terjedése miatt, a határok lezárása, az emberek szabad mozgásának korlátozása miatt azonnal érezhető a visszaesés a turizmus-vendéglátásban, szálláshelyek, nagy hotelláncok zártak be, vendéglátóhelyek bocsátottak el alkalmazottakat, kiszállításra helyezték a profiljukat, alkalmazkodás okán. De ennek a posztnak nem célja a korona helyzet gazdasági elemzése, sokkal inkább a szóban forgó airbnb bemutatása, ezért térjünk vissza erre.


A stílus

A cél egy megnyugtató tér kialakítása volt, amely mégis izgalmas és játékkal teli. Így került a sima beige, majd mintás csempesor lezárásaként piros csempe legfelülre, mintegy koronaként, a burkolat.com - tól. A vizes helyiségekben alulra terazzo mintás csempe került, egyrészt, mert az art deco szerelmem, de az öncélóság felett elegáns stílus alkotó elem. A padlócsempét 1 sor magasan a falra is felfuttattam, így emeli meg a helyiség magasságát, az airbnb stílusértékét. A spanyol Vivez Hanami Nango art deco jellegű kerámialapja izgalmas és stílusos játékot csempész a mosdó és étkező terekbe.
Poén

Gegek nélkül mit sem ér az élet. Főleg a nehéz időkben. Audrey Hepburn rózsaszín lufit fúj, a tusolóból kilátni az étkezőbe - és viszont! Na de az intimitás megteremthető függönnyel, ha nem egy fiatal érzéki pár, hanem 2 baráti pár veszi ki a tetőteret egy hétvégére, vagy anyu és apu magával viszi a nagyit is, hogy vigyázzon a gyerekre, amíg anyuék a Fátyol - vízesésnél barangolnak. Vagy füstölt pisztrángot esznek. Vagy túrós rétest falatoznak.Helyszín

Igen, valószínűleg felismertétek a leírásból, az airbnb Szilvásváradon található. A helységben olyan egyéb szálláshelyek látogathatóak, mint a La Contessa Kastélyszálló és több kisebb fogadó, vendégház és és apartmanház. Ügyfelemmel közös célunk volt kitűnni a sokaság közül, egyedi megjelenéssel, izgalmas szolgáltatásokkal - ez utóbbi az ő feladata.


Art deco és loft keveredése?

Hol van az megírva, hogy hűen, szabályszereűen, mereven követnünk kell egy stílus elemeit, ha abból merítkezünk. Amennyiben nincs a 2 stílus között disszonancia, szerintem bátran lehet az egyiket a másikkal vegyíteni. A loft jellegű üvegfal előnye, hogy finom fekete kerete révén nem tűnik se tusolófalnak, se hagyományos irodai térelválasztónak, így barátságosan mutat egy lakótérben. Mivel a tetőterekre jellemző, hogy csak a ház két rövidebb oldalán, az oromfalon vágott ablakon szűrődik be fény, (hacsak nem építünk be tetőtérablakot, de itt nem volt rá lehetőség), ezért sötétek lesznek, ha válaszfalazunk a terekben.Térelválasztás üvegfallal

Azonban, egy hossztengelybe állított üvegfallal el lehet határolni 2 teret egymástól úgy, hogy a fény is beszűrődik. Szinte hallom a gondolatokat a fejekben, hogy lesz így megteremtve a háló intimitása? A nappali felől függönyt helyeztünk fel arra az esetre, ha a gyerekre vigyázó nagyi óvó tekintete elől elbújnánk egy éjszakára.Hogyan rendezd be a tetőteret?

Ahhoz, hogy az alacsony terek is jól kihasználhatóak legyenek, vagy érdemes beépíteni pl. beépített szekrényekkel a parapet fal előtti területet, vagy, ahogy mi is tettük, a főfalakra merőlegesen kell a funkciókat elhelyezni, úgy, hogy a magasságot igénylő tevékenységeket: fogmosás, mosogatás ( az IKEA konyhában), főzés - a magasabb középső tengelyhez közelebb helyezkedjenek el, míg a magas tereket nemigénylő funkciók: étkezés, WC használat, alvás - kerülhetnek az alacsony szélső falakhoz közel. Így a tetőtér térkihasználását maximalizáltuk, és ha szerencsénk van, minden funkció a megfelelő helyre került.


Egy kis építészet - Több fényt a terekbe!

Statikus engedélyével a főfalon nyílást nyitottunk, a bejárati ajtót megdupláztuk és üvegezett erkélyajtóra cseréltük, hogy minél több fény áramoljon a terekbe. A hálószobából üvegezett ajtót nyitottunk az erkélyre, hogy ne kelljen a nappaliba menni azért, hogy az ember este szívjon egy kis jó vidéki friss levegőt. A folyosón elhelyezett beépített lámpák az elter.hu kínálatában találhatóak meg, míg a design lámpákat az innoshop.hu - tól választottuk, ahogy a bútorok jelentős részét is.


Ne felejtsd el, ez egy közület!

Közület, azaz sokan fordulnak meg itt, szállás céllal, ezért erős kopásállóságú burkolatokat használtunk, amely vízálló is. Ma a vinyl padló erre jó alternatíva. A vizes helyiségek csempézettek, a falak könnyen lemosható festékkel festettek. A kárpitok moshatóak, könnyen tisztíthatóak. És bár az Ügyfelem nagyon szerette volna, de biztonságtechnikai és életvédelmi okokból kandalló sem került az étkezőbe.

Tetszik a stílus? A tetőtér? Az elrendezés?

A pok.eniko@kornyezettervezes.hu e-mail címen kapcsolatba léphetsz velem a továbbiakért.


#belsőépítészet #design #interiordesign #interior #csempe #tile #szilvásvárad #airbnb #szálláshely #vendéglátás #turizmus #korona #covid19 #vírus #gazdaság #ingatlanfejlesztés #artdeco #loft #tetőtérbeépítés #burkolat #burkolatcom #gerflor #expona #vinyl #lvt #közület #innoshop #elter #terazzo #artdeco #stílusos #elegáns #modern #tágas #belsőépítész #pókenikő #legszebbenteriőr2019


56 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page