top of page

Mennyi idő a fenntartható projekt megtérülése?

Sok kérdőjel és előítélet él a fejekben, pl. hogy a #fenntartható beruházások sokkal költségesebbek, mint normál társaik, és a #megtérülésük sem prognosztizálható gyorsan, az épület 10-20 éves időtartama alatt, azonban green #retrofit viszgálatoknak köszönhetően általánosságban elmondható az, hogy a fenntartható szemléletváltás mindössze 6-7 % -kal drágítja a kivitelezést, amely az #üzemeltetés 1. éveiben #megtérül.


Fenntarthatóság és megtérülés

Az épületek jellemzően 1-10 % -kal érnek többet, mint egy normál beruházás során. A fenntartható projektek előnyei, hogy magasabb bérleti díjon adhatóak ki, mint normál társai, azaz a #bérbeadóknak és #üzemeltetőknek többet hoz. Az általános 7-9 % -os többletköltség tapasztalati számok alapján 0,5 – 2,5 éven belül térülnek meg a magasabb bérleti díjak miatt. Magyar példával élve a Green House Irodaház évi 100 ezer EUR megtakarítást termel a beruházónak.


Retrofit beruházás a cél

Azaz, egy rosszul tervezett és projektmenedzselt projekt és épület, egy bizonytalan beszerzési forrásokkal teli piacgazdsággal rosszabb mutatókat hozhat, mint egy alaposan felmért fenntarthatósági vizsgálaton alapú értékteremtő beruházás.

Életciklus elemzés

Egyre inkább elterjedőben az a személetmód, hogy tartós elemeket hozzunk létre, és vizsgáljuk meg a beépítendő anyagok #életciklusát, ahogy maga a beruházás jellegét is. Sokszor egy meglévő épület #lebontása rendkívüli alapigényű és magas C02 kibocsátással jár, azaz hosszútávon nem fenntartható. Ott feszül az ellentét, hogy a lakosság növekszik, őket el kell helyezni, azaz gazdaságilag szükség van az ingatlanberuházásokra, de már nem építhetőek be a meglévő területek. Erre a #retrofit beruházásokat találták ki, amely #létesítménymenedzsment szinten 1-1 eszköz kicserélését jelenti, zöld felújítást: #visszabontást.


Fő kérdései:

- Miként lehet a meglévő épületállományt a lehető legjobban #felújítani?

- Mik a gondok? Terjedési akadályok

- Nem környezetvédelmi felújítás, hanem #fenntarthatósági

- Sok a bizonytalanság a megtérülés tekintetében

- az #értéklánc számos folyamata megszakad: #körforgásos gazdaság – #alapanyag, technológia, tervezés: nincs kapcsolat az #értékrendszer tagjai között, alvállalkozói szinten


Cél: olyan képzési metodika kialakítása, ami tényleg a megtervezéstől a kivitelezésig lehetővé teszi a #zöld módszerek figyelembevételét, amivel zöld épületeket lehet elérni.


#Innováció:

- öngyógyító beton

- kendertégla

14 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page