top of page

Mi a különbség az egyes fenntartható szabványok között? LEED, BREAM, WELL

Sok kérdőjel és előítélet él a fejekben, pl. hogy a #fenntartható #beruházások sokkal költségesebbek, mint normál társaik, és a #megtérülésük sem prognosztizálható gyorsan, azonban green #retrofit vizsgálatoknak köszönhetően általánosságban elmondható az, hogy a #fenntartható szemléletváltás 6-7 % -kal drágítja a kivitelezést, amely az üzemeltetés 1. éveiben megtérül.


Fenntarthatóság és megtérülés

Az épületek jellemzően 1-10 % -kal érnek többet, mint egy normál beruházás során. A fenntartható projektek előnyei, hogy magasabb bérleti díjon adhatóak ki, mint normál társai, azaz a #bérbeadóknak és #üzemeltetőknek többet hoz. Az általános 7-9 % -os többletköltség tapasztalati számok alapján 0,5 – 2,5 éven belül térülnek meg a magasabb bérleti díjak miatt. Magyar példával élve a Green House Irodaház évi 100 ezer EUR megtakarítást termel a beruházónak.


Irodaterületek Magyarországon és Budapesten

Magyarországon jelenleg összesen 4 millió 4 százezer irodaterület található, amelynek a 44 %-a #zöld irodaterületnek minősül.


Az épület elhelyezkedésétől a wellbeing-ig

A környezettudatos megoldásokat az épület elhelyezkedésétől kezdve az alkalmazott #wellbeing megoldásokig széleskörű kutatási területeket lefed. Míg a #LEED, #BREAM szabványok jellemzően az épületet és környezetét vizsgálják, addig a WELL rendszere , #holisztikus szemléletmódként, az épület felhasználóit is vizsgálja, az emberek #egészségét és #wellbeingjét.


Minősítés és épület típusok

A fenntartható szabványok szerint lehet minősíteni lakóépületet, középületet. A teljes épületet, a teljes belső teret vagy a #shell and #core területeket : azaz bérlő nélkül az épület magot.


BREAM és LEED

Ma Magyarországon az irodaépületek 49,6 %-a rendelkezik #BREAM, 19,2 % -a rendelkezik #LEED minősítéssel. A minősítések tartalmaznak kötelezően betartandó és opcionális javaslatokat. Az építés hatásait követi nyomon: helyszíni mérések végzésével, ellenőrzésekkel, amelyhez mennyiségi dokumentációt, számlákat, iratokat, #környezetvédelmi és #terméknyilatkozatokat kell gyűjtenie a szabványosítónak. Ilyenek pl. az #ASTM és #FSC szabványok. Fontos szempont, hogy az Európai Unió által tiltott anyagokat ne tartalmazzanak ezek a felújítások.


WELL

A WELL #holisztikus szempontrendszere alapján a belső tereket és az épületet használó embereket érinti. A WELL minősítő csapat orvosok, pszichológusok, építészek, gépésztervezők és egyéb szakági tervezők bevonásával valósul meg.


WELL és Magyarország

WELL regisztráció alapján ma Magyarországon 38 épületet áll minősítés alatt. A #wellminősítést a tervezést megelőzően érdemes elkezdeni, majd a teljes tervezési folyamatot végigkövetve a beköltözést követően is szükséges helyszíni ellenőrzés, és negyedéves, féléves és éves mérések és jelentések küldése a nemzetközi #WELL központ az #IWBI számára.


9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page