top of page

Mi is az az ESG?

Hallottunk már különböző #klímasemlegességi és #fenntarthatósági törekvésekről, és sok 3 betűs szóösszetételről, úgy mint #CSR, GRI, GHG, CDP, ESG, de mit is jelentenek ezek a kifejezések és mire kell felkészíteni a szervezeteket rövidtávon 2022 őszig, középtávon és hosszútávon 2030-ig? Ugyanis az Európai Uniós #szabályozások első körben 2022 őszén érik el a 250 fő feletti vállalatokat, akik kötelesek jelenteni ESG viszonylatban Magyarországon is, majd hosszútávon legyűrűzik ez a kisvállalati körig.


Az ESG az egyéb #környezetvédelmi szabványokhoz képest ágazatokon túlnyúlik, azaz nemcsak pl. az építőipar hatásait vizsgálja, hanem egy ipari terület együttműködését más iparágakkal. Egy #holisztikus vizsgálat, ahol nemcsak a környezetvédelmi szempontokat vizsgálják, hanem az innovációs eredményeket is. Az állami szabályozók jellemzően a #klímavédelemre koncentrálnak, az ESG mint Európai Uniós szabvány ezen túlnyúlik és kibővíti ezt a területet.


Mi is az az #ESG?

Az ESG 3 fő lényeges területet ölel fel.

E: #enviroment – környezet.

S: #social: társadalom

G: #governance – vállalatirányításFő célkitűzéseket tűz kis, rövidtávú, közép – és hosszútávú célokként a szervezetek életében. A fő célja a negatív irányzatként elterjedt „#greenwashing” jelentések visszaszorítása és helyes útra terelése, olyan eszközökkel, mint a nagyfokú #transzparencia, validálás külső féllel, informatívan.


A vállalati programok több funkciót is magukba foglalhatnak, és ezekre olyan jelentések készülhetnek, amelyek a programokat támogatják. Azaz a nagyon szabadon értelmezhető korábbi #CSR rendszerből egy strukturált, ellenőrizhető és #fenntartható #ESG rendszer születik.


Az ESG a számok világa: a #befektetők és pénzügyi értékelői nyomásra jön létre, elsőkörben a tőzsdén szereplő cégek vonzóvá és könnyen értékelhetősége okán, külső #befektetői szemmel is. Mert ma már a befektetők nemcsak a cég pénzügyi helyzetét vizsgálják át, hanem egyéb, így fenntartható törekvéseit is. Azaz az #ESG egy KPI-okban mérhető elvárásrendszer, amellyel a vállalatokat összehasonlítás szempontjából értékelhetővé szeretnék tenni. Az ESG fő eleme a kockázatmenedzsment a tőke piacok rendszerén. Egy számszerűsíthető elvárásrendszer, amin keresztül értékelni lehet a vállalatokat, és a #CSR-ra jellemző leíró részek nélkül összehasonlíthatóvá tenni számokon keresztül. Az #ESG a szervezetekben új adatkört és szoftverhasználatot tesz szükségesség, amelyen keresztül jól érthetővé és láthatóvá válik.


Céljai:

- egységes, szabványosított (sztenderdizált) módszerek

- tudományos alapokon, bizonyítékokokon nyugszik

- minél pontosabb adatokat dolgoz fel

- könnyen értelmezhető


A GMI elvárásrendszernek megfelelően 2023-tól új tartalmai és formai újításokra van szükség a fenntarthatósági elvárások rendszerében, ami a pénzügyi és fenntarthatósági lényegességet köti össze.

7 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page